Viete, ktoré cvičenie je v tehotenstve bezpečné?

cvičenie v tehotenstve, je bezpečné

V súvislosti s cvičením počas tehotenstva majú mamičky, ale často aj ich blízki mnoho otázok či obáv.  Fyzické cvičenie ako telesná aktivita, ktorá zlepšuje alebo udržiava fyzickú kondíciu, celkové zdravie a pohodu mamičky je tak pre ňu ako aj jej očakávané bábätko určite prospešné. Ktoré tehotné ženy by sa však mali cvičenia úplne vzdať? Aký bezpečný cvičebný plán zvoliť? A akým cvikom sa radšej vyhnúť?

 

Pravidelné cvičenie počas tehotenstva môže dokonca počas tehotenstva priniesť budúcim mamičkám lepšiu fyzickú pohodu a znížiť niektoré počas tehotenstva veľmi často sa opakujúce ťažkosti, ako sú bolesti chrbta a únava. Existujú vedecké dôkazy o tom, že fyzická aktivita môže zabrániť tehotenskému diabetu (cukrovke, ktorá sa objaví počas tehotenstva), zmierňuje stres a vytvára viac energie potrebnej pre pôrod.

 

cvičenie v tehotenstve, je bezpečnécvičenie v tehotenstve, je bezpečné

Zdroj: www.pixabay.com

 

Ak ste boli fyzicky aktívna pred tehotenstvom, mali by ste byť schopná pokračovať vo svojej činnosti, avšak s mierou. Nesnažte sa za každú cenu cvičiť tak ako pred tehotenstvom. Voľte cviky a dynamiku, pri ktorých sa budete cítiť príjemne, nie vysilene.

 

Americká vysoká škola pôrodníctva a gynekológie odporúča 30 minút alebo viac mierneho cvičenia denne ideálne každý deň v týždni, pokiaľ nemáte zdravotnú alebo tehotenskú komplikáciu.

 

Kto by nemal cvičiť počas tehotenstva?

 

Ak máte zdravotný problém, ako je astma, srdcové ochorenia alebo cukrovku, cvičenie sa neodporúča. Cvičenie môže byť tiež nebezpečné, ak máte zdravotné komplikácie súvisiacie s tehotenstvom:

 

  • Krvácanie alebo špinenie
  • Nízku placentu
  • Ak ste v minulosti mali potrat či predčasný pôrod
  • Oslabený krčok maternice

 

Aké cvičenia sú bezpečné počas tehotenstva?

 

Väčšina cvikov je bezpečná aj počas tehotenstva, avšak za stavu, že ich  budete vykonávať s opatrnosťou a nepreháňať to.

 

Najbezpečnejšie a najproduktívnejšie aktivity sú plávanie, rýchla chôdza prípadne Nordic Walking, stacionárne bicyklovanie, steppery a tzv. nízky aerobik. Tieto aktivity nesú malé riziko zranenia, prinášajú prospech celému vášmu organizmu a môžete v nich pokračovať prakticky až do pôrodu.

 

Iné aktivity, ako je jogging, sa môžu vykonávať striedmo. Možno si však budete chcieť vybrať z cvičení alebo aktivít, ktoré nie sú tak náročné na udržanie balansu a koordinácie, najmä vo vyššom štádiu tehotenstva.

 

Prenatálna joga je tiež skvelé cvičenie, ktoré budúcu maminu privedie do pohody a pomôže jej tak lepšie zvládnuť tehotenské ťažkosti.  Tehotenská joga neobsahuje žiadne intenzívne a prudké pohyby, ktoré by mohli spôsobiť závraty, bolesť alebo zadržiavanie dychu, ba ani cviky, ktoré by mohli vyvinúť negatívny tlak na svaly bruška a uškodiť bábätku.

 

Venujte svoj drahocenný čas radšej sebe a bábätku na tom správnom a príjemnom cvičení pre Vás, o výbavičku sa Vám postaráme my. Váš Baby Box si môžete zadovážiť za pár minút a namiesto behania po obchodoch si radšej dobre zacvičte 😉

 

cvičenie v tehotenstve, je bezpečné

Zdroj: www.pixabay.com

 

Akým cvikom sa  počas tehotenstva vyhnúť?

 

Existujú určité cvičenia a aktivity, ktoré môžu byť nebezpečné, ak sa vykonávajú počas tehotenstva. Sú to napríklad:

 

  • Zadržiavanie dychu počas akejkoľvek aktivity.
  • Aktivity, pri ktorých je pravdepodobný pád (napríklad lyžovanie a jazda na koni).
  • Kontaktné športy ako softbal, futbal, basketbal a volejbal.
  • Akékoľvek cvičenie, ktoré môže spôsobiť aj miernu brušnú traumu, ako sú aktivity, ktoré zahŕňajú prudké pohyby alebo rýchle zmeny smeru (tenis).
  • Aktivity, ktoré si vyžadujú skákanie či preskakovanie, event. behanie.
  • Cvičenie v horúcom, vlhkom ovzduší.

 

 

Určite vám však odporúčame konzultovať váš cvičebný program so svojím gynekológom.

 

 

 

Deň, keď prichádza nový život, je špeciálny pre celú rodinu a blízkych.

Objavte Slovak Baby Box a buďte prví, kto obdaruje rodičov originálnym darčekom pre ich bábätko.

Kúp si svoj Baby Box teraz 

Kúpiť Baby Box

 

 

Zdieľať článok

Newsletter