Netradičný šport pre tehotné – Nordic Walking

nordic walking pre tehotne

V lesoch, na prechádzkach vídame čoraz častejšie tehuľky, či mamičky s deťmi v šatkách alebo nosičoch s paličkami. Nedalo mi to, a keďže rada skúšam nové výzvy, otestovala som tento zaujímavý šport v krásnej prírode na vlastnej koži. Tréning Nordic Walking som absolvovala prvýkrát v 32. týžni tehotenstva a bolo to veľmi príjemné, nemusela som sa žiadno fyzicky prekonávať. No vďaka technike práce s paličkami, do ktorej ma trénerka musela zasvätiť som mala jemnú svalovicu- takúto ja zbožňujem, aspoň viem, že som pre svoje telo niečo spravila 🙂 Popýtala som sa preto pre Vás na tento trend Kataríny Árendáš, inštruktorky Nordic Walking.

Nordic Walking na Kolibe

Nordic Walking na Kolibe

 

Prečo práve chôdza v tehotenstve? Aký je rozdiel medzi prechádzkami v lese a chôdzou Nordic walking? V čom môže práve tento šport tehuľkám pomôcť?

 

Počas tehotenstva, ako sa telo pripravuje na pôrod, sa uvoľňujú  spojenia medzi kĺbami a ženy začínajú trpieť bolesťami chrbta a bolesťami panvy. Bolestiam chrbta je opäť najlepšie predchádzať správnym držaním tela. Zväčša sa tieto problémy vyskytujú v treťom trimestri, kedy je veľká tzv. tehotenská lordóza (prehnutie v oblasti bedier). Narastajúce bruško, ktoré sa tlačí dopredu, tomuto problému tiež prispieva. Je vhodné si dopriať každodennú prechádzku. Ideálne ak k tomu pridáme špeciálne paličky a správnu techniku. Prečo?

Správnou technikou tejto aktívnej chôdze zapojíme až 90% svalov nášho tela. Naraz pracujú svaly nôh, ale aj chrbta a hrude, ktoré do činnosti uvádza intenzívny pohyb rúk. Posilňujú sa vnútorné svaly hornej polovice tela, účinne sa zvyšuje efektivita krvného obehu i pľúc. A to je to, čím sa Nordic Walking odlišuje od bežnej chôdze. Preto je to pre budúce mamičky jeden z preferovaných športov. Je to pohyb v krásnej prírode spolu s ďalšími tehuľkami, odstraňujeme najčastejšie problémy tehotenstva ako spomínaná bolesť chrbta, eliminujeme opuchy nôh, spevníme svalstvo a pravidelným pohybom znížime priberanie nadbytočných kilogramov.

 

Začala si aj ty s praktizovaním Nordic Walking počas tehotenstva, alebo čo ťa k nemu priviedlo?

Keď som bola tehotná, chcela som si udržať figúru, a tak som využívala rýchlu chôdzu, vtedy netušiac, že existuje nejaký Nordic Walking. Preto keď som certifikovaná inštruktorka, chcem k tomuto športu priviesť práve tehuľky a mamičky po pôrode.

 

nordic walking pre tehotne

Výborný šport pre tehotné

 

V ktorom mesiaci odporúčaš tehotným ženám začať pestovať tento šport a v ktorom prestať – ak vôbec?

Tehuľky môžu začať kedykoľvek, odporúčam vždy sa poradiť so svojim lekárom. Ak nie sú žiadne komplikácia alebo iné obmedzenia, tak walkovať môžu až do pôrodu ak sa dobre cítia.

 

Môžu mamičky praktizovať Nordic Walking aj s detičkami?

Mamičky pô pôrode  môžu začať po skončení šestonedelia (pri cisárskom reze až po 8-10 týždňoch). Telo po pôrode dostalo zabrať a každá mamička sa chce vrátiť rýchlo do pôvodného stavu a ochabnuté bruško spevniť. Počas tehotenstva, pôrodu a po pôrode sa mení celé telo. Uvoľňovanie kostných spojení sa postupne znižuje, takže sa vyskytuje vysoká citlivosť kĺbov. Maternica a panvové dno ešte nie sú dostatočne stabilné na veľké športové aktivity. Tréning panvového dna je samozrejmosťou po narodení dieťatka. Preto okrem iných popôrodných cvičení je opätovne dobrý aj  Nordic Walking. Nebude to mať dopad na tvorbu mlieka ani na iné popôrodné stavy. Mamička po pôrode je neustále s bábätkom. Utrhnúť si čas len pre seba je skoro nemožné. Preto je ideálne túto situáciu využiť pre cvičenia Nordic Walking.

 

nordic walking s babatkom

Nordic walking s bábätkom

 

Potrebujem si zakúpiť špeciálnu výbavu?

Čo sa týka výbavy, je vhodné mať športové funkčné oblečenie prispôsobené počasiu, športovú obuv na trekking alebo beh, paličky určené pre Nordic Walking, ktoré viem zapožičať. Ak chce ísť mamička po pôrode aj s bábätkom, tak potrebuje vhodný nosič či šatku na nosenie, aby  bolo dieťatko správne uložené a bolo to preň príjemné.

 

Sú nejaké obmedzenia, či varovné signály, na ktoré si mám dať pozor?

Ako som už spomínala, je nutné všetko konzultovať s lekárom. Tehuľky ani mamičky s bábätkom by nemali ísť samé, ideálne vždy v sprievode s niekym.

Tehuľky chodia v takom tempe, aby dokázali jemne zadýchané viesť rozhovory. To je ideálne tempo. V prípade, že by začalo tvrdnúť bruško, zastaneme, oddýchneme a pokračujeme ďalej. Všetko robíme tak, aby sa mamičky cítili veľmi dobre.

 

Katarina Arendas- nordic walking

Katarína Árendás- Inštruktorka Nordic Walking

 

Za jedinečný tréning a tento príjemný rozhovor ďakujem Kataríne Árendás. Ak Vás tento šport zaujal, odporúčam navštíviť jej web a prečítať si viac.

 

 

 

Zdieľať článok

Newsletter