Reflux u bábätiek. 6 odporučení ako mu predísť

reflux u babatiek

Je reflux u bábätiek dôvod na paniku? Reflux u detí do jedného roku je pomerne bežný jav. Aj keď sa niektoré bábätká kvôli refluxu potrápia dlhšiu dobu, netreba ešte robiť paniku. U bábätiek do roka je fyziologický. Aj Baby Box vám môže uľahčiť  trápenie s týmto obdobím.

 

Väčšina dojčiat po jedle grcká. Niektoré grckajú často, dokonca po každom kŕmení, ale je to len malý objem. Aby ste pochopili o aký objem ide, pre vašu lepšiu predstavu si skúste doma rozliať jednu čajovú lyžičku mlieka. Bábätká, ktoré si takto „grcnú“, sú takzvaní šťastní „blinkači“  ? „Tieto príznaky zvyčajne vymiznú po šiestich až ôsmich mesiacoch, kedy má už dieťa tuhšiu stravu“, hovorí skúsená pediatrička MUDr. Viera Polláková.

 

U iných detí sú ich príznaky znakom niečoho vážnejšieho. Pediater vie najlepšie rozlíšiť či bábätko potrebuje navštíviť detského gastroenterológa, ktorý reflux môže definitívne potvrdiť alebo sa jedná len o bežné grckanie. U špecialistu tak dojča absolvuje USG vyšetrenie, ktoré je na bežnú diagnostiku u nekomplikovaných stavov postačujúce. Ďalším vyšetrením (pre komplikovanejšie prípady) je 24-hodinová pH-metria, pri ktorej sa meria kyslosť prostredia v pažeráku a podľa toho sa hodnotí prítomnosť žalúdočného obsahu.

 

Uvádza sa, že polovica inak zdravých detí vo veku do jedného roka vracia 1- až 2-krát denne. Len 6 % pacientov je vyšetrených v pediatrickej ambulancii, 1 – 1,5 % vyžaduje medikamentóznu liečbu a iba 0,4 % chirurgickú liečbu. Najčastejšie sa reflux prejavuje u detí v 4. mesiaci života, keď až 70 % dojčiat trpí regurgitáciou, ktorá sa do prvého roku života upraví.*

 

Ak ste si na základe vyšetrenia u lekára istá, že vaše bábätko reflux má, tu je 6 odporučení, ako ho zmierniť či mu celkom predísť.

 

1. Zvislá poloha

 

Dieťatko držte  vo zvislej polohe a to tak počas kŕmenia ako aj počas nasledujúcich 30 až 60 minút po kŕmení. Zvislá poloha mu pomôže znížiť množstvo tráviacich štiav. Zatiaľ čo ho držíte, uistite sa, že mu netlačíte na bruško, čo by mu mohlo privolať ťažkosti. Aj pred zdravým „odgrgnutím“ su môžete chrániť rameno látkovou plienkou.

 

6 odporučení ako predísť refluxu

Zdroj: www.unsplash.com

 

2. Polohovanie bábätka počas spánku

 

Aby sa obsah žalúdka udržal tam, kde má, odporúčajú odborníci pomôcť si gravitáciou. To zabezpečíte podložením matraca v oblasti, kde má bábätko hlavičku a to najlepšie hrubším uterákom či dekou, ktoré uložíte pod matrac.Ak sa vám to z rôznych dôvodov nepodarí, môžete podložiť nožičky postieľky.  V zdravotníckych potrebách, či špecializovaných obchodoch zoženiete aj špeciálne kliny do postielok. Ak vlastníte Slovak Baby Box, aj tu je možné polohovať bábätko, nakoľko s boxom automaticky prichádza aj na mieru vyrobený kvalitný matrac. Výhoda je, že môžete Baby Box prenášať po byte a tak mať bábätko stále na očiach aj počas spánku.

Polohovanie počas spánku sa odporúča aj v kočíku, nielen v postieľke.

 

 

reflux u babatka

Zdroj: www.pixabay.com

 

 

3. Častejšie kŕmenie a podávanie stravy v menších dávkach

 

Keď je bábätko uplakané a nepokojné, myslíme si, že je hladné. No niekedy stačí zmeniť jeho polohu, a razom sa jeho nálada zmení. Nie vždy je za plačom hlad. Deti, ktoré majú reflux sa odporúča kŕmiť v menších dávkach a častejšie. „Keď ich vyvíjajúci sa tráviaci trakt nemusí spracovať priveľkú dávku mliečka naraz, zníži sa tak riziko, že ho žalúdok vráti nazad“, vysvetľuje pediatrička MUDr. Polláková Viera. Prekrmovanie tak môže viesť k refluxu.

 

reflux u babatiek

Zdoj: www.pixabay.xom

 

4. Dietetické potraviny a dojčenská výživa pri refluxe

 

Na slovenskom trhu sú dostupné viaceré mliečne formuly s antirefluxným označením. Okrem nich je dostupné aj zahusťovadlo Nutriton. Je určené deťom trpiacim refluxom, ktoré sú dojčené. Pripravený gél sa dieťaťu podáva počas dojčenia na zahustenie obsahu žalúdka.

Mliečne formuly, ktoré sa označujú AR (anti-reflux),  obsahujú zahusťovadlo (škrob, karobovú múčku). V roku 2002 bolo publikované stanovisko Komisie pre výživu ESPHGAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition). V ňom sa uvádza, že na základe dostupných informácií nie je možné jednoznačne súhlasiť s používaním antirefluxných mliečnych formúl u detí, ktoré trpia fyziologickým refluxom. Antirefluxné mliečne náhrady s obsahom karobovej múčky spôsobujú u dojčiat rôsolovité riedke stolice. Niektoré štúdie so zahusťovadlami ukázali, že guarová guma, polysacharidy zo sóje znižovali absorpciu tukov a cukrov, kalcia, zinku a železa.*

 

6 odporučení ako predísť refluxu

Zdroj: www.pexels.com

 

5. Polohovanie bábätka v autosedačke

 

„Aj nesprávna poloha dieťatka v autosedačke môže privolať reflux. Preto sa neodporúča, aby v nich predovšetkým dojčatá trávili príliš dlhý čas“, pokračuje MUDr. Polláková. Ak teda musíte cestovať, dbajte na to, aby vaše dieťa nesedelo dlho v autosedačke a nebolo prehnuté v páse.

 

6 odporučení ako predísť refluxu

Zdroj: www.unsplash.com

 

 

6. Tesné oblečenie

 

Aj pri výbere oblečenia pre bábätko myslite na to, aby mu nebolo príliš tesné. Zvlášť v oblasti bruška, pretože to podporuje tlak obsahu žalúdka naspäť smerom nahor. Keď mu zapínate plienku, nechajte mu ju radšej trochu voľnejšiu, aby ho pás plienky netlačil na žalúdok.

 

 

Reflux u detí môže byť veľmi frustrujúci, zriedka stačí dodržiavať len jeden krok, ktorý pomáha. Navyše, každé dieťa je iné, a niektoré z týchto rád môžu fungovať lepšie ako iné. Našťastie, reflux odznieva ako dieťa rastie a u tých detí, u ktorých pretrváva, existujú rôzne možnosti jeho liečby.

 

 

Deň, keď prichádza nový život, je špeciálny pre celú rodinu a blízkych.

Objavte Slovak Baby Box a buďte prví, kto obdaruje rodičov originálnym darčekom pre ich bábätko.

Kúp si svoj Baby Box teraz 

Kúpiť Baby Box

 

 

*Citácia: Gastroezofageálny reflux u detí, PharmDr. Anna Oleárová, PhD., MPH. Praktické lekárnictvo | 2015; 5(1) | www.solen.sk

Zdieľať článok

Newsletter