Fínsky baby box na Slovensku

Portable baby crib

Fínska tradícia štartovacích balíčkov pre mamičky pred pár rokmi zaujala celý svet. Niektoré krajiny alebo nemocnice dokonca začlenili baby box do svojho sociálneho programu. Pre mnohé deti na svete je táto slávna krabica prvou postieľkou. A že sa v nej spí sladko!

Tradícia materských balíčkov siaha až do roku 1930, kedy fínska vláda začala tieto boxy so základnými vecičkami pre bábätká rozdávať rodičom so slabšími príjmami. Od roku 1949 má na ne nárok každá fínska mamička. Boxy sú vo Fínsku také obľúbené, že len malé percento mamičiek si namiesto balíčku zvolí finančný príspevok. Mimochodom, Fíni boxy každý rok trochu menia a podľa oblečenia dokážete tipnúť, v ktorom roku sa bábätko narodilo.

Mnohí považujú baby box za jeden z dôvodov, prečo má Fínsko jednu z najnižších úmrtností novorodencov na svete. Kým v 30. rokoch 20. storočia sa nedožilo jedného roka až 65 detí z 1000, dnes je to len 2,5. Od roku 1949 má totiž nárok na baby box každá mamička, ktorá navštívila lekára pred 4. mesiacom tehotenstva. Všetky fínske deti majú vďaka tomuto „vynálezu“ rovnocenný štart do života.

Čo všetko nájdete v baby boxoch?

Tradičné fínske baby boxy obsahujú približne 50 rôznych vecičiek, ktoré rodičia využijú počas prvých mesiacov dieťatka. V boxoch sa nachádza matrac, plachtička, čiapočka, rukavice, topánočky, oblečenie, uteráčik, plienky, detská kozmetika, hračka a podobne. Jednoducho celá výbava pre bábätko.

Boxy, ktoré vydáva mamičkám fínska vláda sa kúpiť nedajú. No obrovský záujem zo strany rodičov na celom svete inšpiroval k vzniku podobných štartovacích balíčkov, ktoré si môžu rodičia kúpiť. Vecičky do nášho Slovak Baby Boxu sme starostlivo vyberali a mysleli pri tom na potreby našich slovenských mamičiek. Do boxu sme zaradili produkty slovenských, ale aj svetových značiek. Pri výbere sme dbali na kvalitu a na dizajn. Nezáleží pri tom, či čakáte chlapčeka alebo dievčatko. Farby oblečenia, hračiek a boxov sú neutrálne, a tak ich môžu po sebe nosiť a používať aj viacerí súrodenci.

Čo s boxom?

Boxy vo Fínsku už od začiatku slúžili aj ako postieľky. V chudobných fínskych rodinách bábätká často spávali v posteli s rodičmi, čo je jeden z rizikových faktorov náhlej smrti novorodencov. Box pre deti predstavoval bezpečné miesto pre spánok a vlastný priestor. Aj dnes mnohé mamičky využívajú box ako praktickú prenosnú postieľku.

Do boxu jednoducho vložíte matrac a položíte ho do obývačky, kuchyne alebo ho so sebou zoberiete na návštevy. No a vrchnák môžete využívať ako prebaľovaciu dosku. Čo s boxom, keď dieťa vyrastie? To nechajte na fantázii vašich najmenších. Možno si v ňom nájdu miesto hračky alebo sa zmení na lietadlo či loď.

Ako prišiel baby box na Slovensko?

Za myšlienkou slovenského Baby Boxu stojí Evka a Tomáš, rodičia Kristínky a Jakubka. Tomášovi pri pracovnej ceste do Fínska padol do oka baby box a priniesol ho domov. Páčil sa mamičke Evke, pretože bol praktický a malý Jakubko mohol spinkať v blízkosti a v bezpečnom prostredí. A páčil sa aj Jakubkovi, pretože sa mu v ňom pohodlne a dobre spinkalo.

A potom prišla otázka, čo tak ponúknuť baby box aj slovenským rodičom? Evka s Tomášom sa pustili do plánovania a hľadania dodávateľov. Postupne vystavali produkt, ktorý je praktický, užitočný a naozaj krásne nadizajnovaný. Slovak Baby Box bol vytvorený pre potreby bábätiek a ich rodičov.

Zdieľať článok

Newsletter