7 tipov ako sa starať o bábätko v zimných mesiacoch

Starostlivosť o bábätko v zimných mesiacoch

Očakávate narodenie vášho bábätka v zimných mesiacoch? Premýšľate nad tým, ako sa najlepšie postarať o vaše vytúžené dieťatko práve v období mrazov a chrípok? My sme pre vás zozbierali zopár rád a tipov, ktoré sa vám môžu zísť.

1. Pravidelne si umývajte ruky a vetrajte

 

Zimné mesiace sú obdobím chrípok a vírusov. Pravidelným umývaním rúk predídete najčastejším infekčným chorobám, ktoré môžete preniesť aj na vaše dieťa. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť je u detí vo vekovej skupine 5 – 9 ročných detí,  preto ak už máte doma dieťa v tomto veku, budujte aj v ňom pravidelný návyk umývania rúk už od jeho útleho detstva.

 

Aj vaše staršie dieťa príde do kontaktu so svojím malým súrodencom. Tí najmenší sú z dôvodu vyvíjajúcej sa imunity a kontaktu s inými deťmi v kolektíve náchylnejší na ochorenia. Ak prídu z jaslí či škôlky, kde sa to práve „hemží“ bacilmi, pravidelne v miestnosti, kde sa vaše deti stretnú, vetrajte. Krátko a intenzívne – v čase pred spaním, ale aj párkrát počas dňa.

 

Rovnako na potrebu umytia si rúk neváhajte upozorniť aj návštevy, ktoré k vám prídu.

 

umyvanie ruk

Zdroj: www.pexels.com

 

2. Používajte zvlhčovač vzduchu

 

V zimných mesiacoch sú naše domácnosti vykurované, a z toho dôvodu máme doma síce príjemne teplúčko, ale tiež sucho. Zvlhčovač vzduchu vám preto poslúži ako dobrý pomocník a vaše dieťatko z neho bude len benefitovať. Ideálna vlhkosť vzduchu by mala byť v miestnosti okolo 50 – 60 %.

 

Počas zimných mesiacov, kedy začíname v bytoch a domoch viac kúriť, vzduch vysychá a vlhkosť vzduchu býva aj menej ako 20 %. To vedie k tomu, že deťom, ale i nám dospelým vysychajú sliznice, pokožka a vo vzduchu je vďaka víreniu viac prachu.

 

Jeho pravidelným zvlhčovaním  (event. aj filtrovaním) určite pomôžete vášmu drobčekovi predísť ochoreniam napr. dýchacích ciest.

 

zvlhčovač vzduchu

Zdroj: www.flickr.com

 

3. Dojčite vaše bábätko

 

Zloženie bielkovín materského mlieka je kvalitou ideálne práve pre novorodenca a dojča.  Keď sa dieťatko narodí, materské mlieko je jeho prvým imunitným základom, ktorý mu pomáha bojovať s chorobami.

 

Obsahuje tisíce rôznych ingrediencií, ako sú proteíny, tuky, laktóza, vitamíny, železo, minerály, voda a enzýmy. Veľkú väčšinu týchto ingrediencií nie je možné umelo nahradiť.

 

dojčenie

Zdroj: www.pexels.com

 

4. V zimných mesiacoch dieťatko obliekajte „vrstvením“

 

Častou príčinou prechladnutia je nesprávne zvolené oblečenie u detí. Zvlášť keď prechádza z teplého prostredia do mrazivej zimy a nadýcha sa studeného vzduchu. Ideálne je dieťa obliekať do niekoľkých vrstiev. Tu však platí, že premeniť drobca na malú cibuľku mu práve naopak môže uškodiť. Aj malé dieťa sa spotí a práve potom prechladne.

 

Myslite preto i na to, že zbytočné babušenie vedie k prehriatiu a to k potničkám či prechladnutiu.

Maximálne teda vrstvite tri- či štyrikrát. U bábätiek v kočíku počítajte s tým, že sa v ňom nehýbu a potrebujú o jednu či dve vrstvy navyše – môžete použiť fusak či hrubú deku (napr. larisu).

 

Je tiež dôležité myslieť na kvalitný materiál a v tomto prípade najviac v prospech dieťatka hrá bavlnené oblečenie, ktoré nedráždi jeho ešte veľmi citlivú pokožku. Dôležité je, aby počas zimnej prechádzky boli v teple najmä nohy a hlava. Šál však nedávajte cez tvár, pretože dýchanie jeho vlastného vlhkého dychu mu neurobí dobre, práve naopak.

 

Oblečenie v zime

Zdroj: www.pexels.com

 

5. Nepoužite príliš veľa produktov

 

Väčšinou ak nám rodičom odporučia zvýšiť starostlivosť o naše deti, urobíme veľmi veľa opatrení a niekedy je ich kombinácia až kontraproduktívna.

Ak vášmu dieťatku detská lekárka odporučila v zime použiť krémik na tvár, ktorý ho má ochrániť pred mrazom, stačí použiť jeden a v tenkej vrstve.

 

Väčšina pediatrov však používanie krémov na tvár neodporúča, lebo obsahujú vodu, ktorá na pokožke v chladnom vzduchu zamŕza. Lekári preto viac obľubujú masti, avšak väčšinou sa stretnete s názorom, že ak vaše bábätko problémy s pokožkou nemá, nie je potrebné ju zbytočne zaťažovať.

 

V prípade, že sa na jeho tvári objavia začervenania, poraďte sa s detským lekárom či dermatológom ako postupovať.

 

V prípade suchej pokožky môže pomôcť použitie špeciálnych hypoalergénnych a neparfumovaných olejčekov do kúpeľa, ktoré jeho pokožku rovnomerne premastia.

 

Starostlivosť o pokožku v zime

Zdroj: www.pexels.com

 

6. Rešpektujte počasie

Ak je vonku veterno či mrzne a teplota klesne pod 5°C,  nechajte vášho novorodenca radšej ešte doma a počkajte, kým sa oteplí. Ak máte predčasniatko alebo bol váš drobček chorý, vždy sa radšej poraďte s detským lekárom, kedy je v zimných mesiacoch vhodný čas ho ísť vyvetrať.

 

Oblečenie v zime

Zdroj: www.pexels.com

 

7. Slepačia polievka pre dušu

Ak je vaše dieťatko už vo veku, kedy je odporúčané zapojiť polievky do jeho jedálnička, predstavte mu ich! Aj jemu padnú dobre po prechádzke na studenom vzduchu. ? A možno vás po zavedení novej príchute obdarí takouto nezabudnuteľnou grimasou :-D.

 

baby eating GIF

Zdroj: www.giphy.com

 

Deň, keď prichádza nový život, je špeciálny pre celú rodinu a blízkych.

Objavte Slovak Baby Box a buďte prví, kto obdaruje rodičov originálnym darčekom pre ich bábätko.

Kúp si svoj Baby Box teraz 

Kúpiť Baby Box

Zdieľať článok

Newsletter