Mali by sme dávať našim deťom smartfón?

smartfóny u detí

V našej rodine sú dva rôzne názory na tému smartfón u detí. Jedna časť sa prikláňa k tomu, že sú dobré ako nástroj kontroly, či sú deti v bezpečí doma, v škole, na krúžku. A druhá časť rodiny hovorí, že keď naša generácia detí „s kľúčom na krku“ zvládla prežiť svoje detstvo bez nich, je to dnes len zbytočný luxus. Užívajme si teda rodičovstvo, kým sa ešte naše deti zmestia do Baby Boxov :).

 

Moja kamarátka má na to svoj názor. Jej deväťročná dcéra túži po vlastnom mobilnom telefóne. Kamarátke to nevadí, lebo to podľa nej pomáha odvrátiť dcérkinu pozornosť od toho, že chce aj trpasličieho králika a poníka ?.

Pre mnohých rodičov je preto mobilný telefón v rukách dieťaťa len ďalší výdobytok materiálneho sveta. Ak ho už teda konečne vlastní, pomyselne si tak odškrtá ďalšiu vec zo zoznamu „Mám iPhone, iPad, Xbox a nový notebook.“

 

Naše deti to však pravdepodobne vnímajú celkom inak a vlastníctvo smartfónu je pre nich krok smerom k nezávislosti. Predstavuje určitý symbol vyjadrujúci postavenie v spoločnosti – už nie som dieťa, ale „dospelák“.

 

Deti smartfón potrebujú pre udržanie kontaktu

 

Jedným z veľmi dobrých dôvodov, prečo dať smartfón do rúk vášho dieťaťa je, že vám umožní zostať s ním v kontakte takmer neustále. Aj keď už pribúdajú školy, kde je ich používanie striktne zakázané, je stále veľa škôl, ktorým nevadí, ak si deti vybavia potrebné telefonáty a SMSky počas prestávok.

 

Ak vaše deti navštevujú po škole krúžky, či sa chcú neplánovane zdržať na ihrisku či u spolužiaka, majú tak možnosť vás o zmene svojich plánov ihneď informovať. A rovnako to platí aj keď má rodič nepredvídanú udalosť ako je predĺžený meeting či kolóna na ceste.

 

Ak zvažujete, že si spíšete dôvody pre a proti, udržiavanie kontaktu medzi deťmi a ich rodičmi je podľa nás jeden veľmi silný argument na strane „PRE“.

 

Zdroj: www.publicdomainpictures.net

 

Smartfón v rukách dieťaťa navýši rodinný rozpočet

 

Pred érou smartfónov bola éra televíznych súťaží, kde stačilo zavolať, uhádnuť písmeno, slovo, porekadlo…a výhra bola „istá“. Ak bola doma pevná linka, mohlo sa stať, že deti po škole neodolali pokušeniu a rodičom chvíľu trvalo, kým zistili, z čoho pramení neprimerane vysoký účet za telefón.

 

Dnes túto rolu prebrali internetové aplikácie – ponúkajú hry, zvonenia, „nálepky“ do komunikačných aplikácií apod. a samozrejme všetko za istý poplatok. Je iste spôsob ako týmto vábivým ponukám odolať, resp. mnohým pokušeniam úplne predísť. Môžete dieťaťu posunúť staručkú tlačítkovú nokiu  ?. Pokiaľ mu však chcete dopriať smartfón, odporúčame podávať toto zariadenie aj s náležitou prednáškou na tému rodinný rozpočet a mobilné aplikácie. ??

 

Prevenciou môže byť tiež mobil s kartou s predplateným kreditom. Dieťa sa lepšie naučí zaobchádzať s prideleným finančným limitom.  Vychovávate tak dieťa k zodpovednosti za svoje počínanie a to aj v rámci alokovania jeho vreckového.

 

Zdroj: www.pexels.com

 

 

V akom veku zakúpiť smartfón dieťaťu?

 

Rozhodnutie, kedy kúpiť vášmu drobcovi mobil môže byť zložité. Nechať sa ovplyvniť jeho okolím alebo si udržať chladnú hlavu aj pri argumentoch…som jediná/-ý v triede bez mobilu? Neexistuje žiadna dokonalá odpoveď na presný časový rámec. Rozhodnutie závisí určite aj od úrovne vyspelosti dieťaťa, tiež toho či už zvykne zostávať osamote a telefón je preto z bezpečnostných dôvodov žiaduci.

 

Zdroj: www.giphy.com

 

Rozhodnutie dať dieťaťu mobilný telefón je vlastná voľba každej rodiny, no určite by mala byť dostatočne prediskutovaná.

 

Záverom vám ponúkame pár dôležitých bodov, ktoré by ste mohli ako rodičia spoločne zvážiť:

 

  • Deti by mali vedieť ako si vytvárať a udržiavať zdravé vzťahy s ostatnými. Smsky, telefonáty či sociálne siete by mali slúžiť ako doplnok k rozvíjaniu reálnych vzťahov, nie ako jadro ich komunikácie s priateľmi či rodinou.

 

  • Čas strávený na smartfóne „kradne“ dieťaťu čas, ktorý môže stráviť nad knižkou, spoločenskou aktivitou či inou hrou. Je určite rozumné dieťa v tomto smere upozorniť aj na možné nástrahy virtuálneho sveta ako je kybernetická šikana.

 

  • Porozprávajte sa otvorene s vaším dieťaťom o nástrahách online sveta. Existuje závislosť od mobilu podobne ako aj závislosť od alkoholu. Upozornite ho, že ho budete sledovať a v prípade potreby budete intervenovať. Každopádne, buďte vášmu dieťaťu pozitívnym príkladom pri používaní vášho smartfónu – nie počas jazdy autom či pri stole.

 

 

Ak ste nakoniec zozbierali viac dôvodov v prospech smartfónov u detí, buďte vašim deťom pozitívnym príkladom. Berte výdobytky techniky len ako pomocníka pri získavaní informácií a možnosť rýchlej komunikácie. Oni vás budú nasledovať.

 

 

Deň, keď prichádza nový život, je špeciálny pre celú rodinu a blízkych.

Objavte Slovak Baby Box a buďte prví, kto obdaruje rodičov originálnym darčekom pre ich bábätko.

Kúp si svoj Baby Box teraz 

Kúpiť Baby Box

 

 

Zdieľať článok

Newsletter