Novoročné predsavzatia – 5 dôvodov nášho zlyhávania

Slovak Baby Box

Kedy, ak nie teraz??“ Obľúbená otázka, ktorú si väčšina z nás hovorí práve v období Silvestra. Ak aj vy patríte k tým, ktorí si s obľubou počas novoročných osláv dajú o pár chlebíčkov viac ako zvyčajne a svoje svedomie utlmujú presvedčením, že od zajtra chudnem…tento článok je pre vás. Chudnutie je jedným z najčastejších novoročných predsavzatí, v ktorom väčšina z nás zlyhá už v druhej polovici januára. Nie však všetci. Ako sa odlišujú tí, ktorým sa darí svoje predsavzatia naplniť od tých, ktorí v nich pravidelne zlyhávajú? Tu je našich 5 dôvodov, prečo sa nám v nich nedarí a ako tomu zabrániť. Nakoniec, podľa prieskumov len 12 % ľudí pocíti chuť víťazstva.

 

  1. Nereálne ciele

 

Chcete schudnúť 15 kilogramov do začiatku plesovej sezóny? V prvom polroku splatíte 30 % hypotéky či si nájdete prácu s vyšším finančným ohodnotením? Ak vaše novoročné predsavzatia začínajú podobne, je čas ich zreálniť.

 

Zdroj: www.pexels.com

 

Ak si chcete nastaviť reálny cieľ napríklad v oblasti sporenia peňazí, tu je návod ako na to:

V štúdii z wollongongskej univerzity v Austrálii vedci požiadali účastníkov, aby šetrili svoje peniaze jednou z týchto dvoch metód:

 

  1. V „lineárnom“ modeli vedci tvrdili, že sporenie do budúcnosti je dôležité a požiadali účastníkov štúdie, aby vyčleňovali peniaze na úspory priebežne počas roka.

 

  1. V „cyklickom“ modeli vedci vysvetlili účastníkom štúdie, že život človeka pozostáva z mnohých malých a veľkých cyklov, to znamená udalostí, ktoré sa opakujú. Chceli, aby účastníci premýšľali o úlohe osobných úspor ako o niečom, čo je jednou časťou takéhoto cyklického života. Stačí sa zamerať na usporenie sumy, ktorú chcete usporiť teraz, nie na budúci mesiac, nie na budúci rok. Zamyslite sa nad tým, či ste ušetrili dosť peňazí počas posledného „cyklu“ vašej výplaty. Ak ste si odložili bokom toľko, koľko ste chceli, vytrvajte v tomto trende. Ak ste si neušetrili dosť, urobte to teraz, s vaším aktuálnym výplatným „cyklom“.

 

Keď účastníci štúdie používali tento druhý – cyklický model so zameraním sa na súčasnosť, ušetrili viac ako tí, ktorí sa zamerali na dlhodobý cieľ. ?

 

  1. „I want it ALL, I want it NOW!“

 

Podľa ankety nutričnej poradkyne Ing. Janky Trebulovej z nutričnej poradne Nutrifood v Bratislave, prvenstvo v predsavzatiach pre tento rok u jej klientov má chudnutie. Hneď po ňom nasleduje pravidelné športovanie, trávenie času s rodinou či úprava stravovacích návykov.

 

Nikto nehovorí, že vaším cieľom nemôžu byť rifle, ktoré ste nosili pred prvým z vašich troch tehotenstiev či „postava do plaviek“ ? Ale začnite postupne.

 

Ak si na jeden list spíšete zoznam všetkých vašich zlozvykov, ktoré vám bránia chudnúť, nebude možné ich všetky čarovným prútikom vymazať behom dvoch – troch týždňov a ani mesiacov. Začnite ich odbúravať postupne. Ako prvé si napríklad predsavzajte dodržiavanie pitného režimu či prípravu raňajok v určitom čase. V priebehu ďalšieho týždňa znížte počet sladkostí o polovicu…a neskôr pridajte dostatok proteínov ku každému hlavnému jedlu.

 

Zamyslite sa nad vašimi zlozvykmi, ktoré vám doteraz bránili splniť si vaše predsavzatia a skúste ich prekabátiť jeden po druhom. ? Nie všetky naraz a hneď. Je to maratón, nie šprint ?

 

I want it all - AZ quotes

Zdroj: internet / I want it all – AZ quotes 

 

  1. Nedostatok sebadôvery

 

Ak ste v minulosti vyskúšali (a zlyhali)  vo svojich novoročných predsavzatiach bude ťažké uveriť (znova) v seba a svoju odhodlanosť naplniť svoj cieľ. Ak teda chcete v tomto roku urobiť niečo inak a uspieť, spacifikujte ten uštipačný, pochybovačný hlas vo vašej hlave. Jediný spôsob ako ho poraziť, je veriť v seba. Kto rieši či ste v minulom roku zlyhali alebo nie? Tento rok to môžete skúsiť znova (ale tentokrát lepšie).

 

  1. Nebaví vás cesta k cieľu

 

Väčšina ľudí si vizualizuje chudnutie ako proces bolestivého odriekania  a utrpenia. Veľmi podobne vnímame aj aktivity, ktoré by nám k chudnutiu napomohli ako je šport či rýchla chôdza. Ak nám splnenie predsavzatia vleje novú krv do žíl, mala by rovnako zafungovať aj naša cesta k víťazstvu.

Nech si určíte akýkoľvek cieľ, skúste si jeho napĺňanie užiť. Vymažte zo svojho slovníka vety typu…“zbohom sladkosti, zbohom život“ ? ?? Nech je vaším cieľom čokoľvek, budete na jeho splnenie potrebovať energiu a tá príde len, ak sa nastavíte pozitívne a bude vás tešiť každý malý úspech. A za ten sa môžete niečím malým odmeniť (v prípade chudnutia by tá malá odmena však nemala byť tabuľka čokolády). ?

 

  1. Viete ČO chcete, ale neviete PREČO to chcete

 

Jeden z najčastejších dôvodov, pre ktorý sa nám v našich predsavzatiach nedarí je, že nevieme presný dôvod prečo ich vlastne tak veľmi chceme.

 

Túžime schudnúť, a jesť zdravo, aby sme tak boli dobrým príkladom pre naše deti v zdravom stravovaní? Chceme prestať fajčiť, aby sme žili dlhšie? Chceme si nájsť lepšie platené zamestnanie, aby sme si mohli dopriať komfortnejšie bývanie či cestovanie po svete?

 

Zabudnite na všetky domnelé dôvody a buďte k sebe úprimní.

 

Čím konkrétnejší bude váš dôvod „prečo“, čím pravdivejšie si ho zadefinujete, tým viac povzbudenia a energie budete cítiť pri jeho napĺňaní. ÁNO, vy to môžete dokázať!

 

Zdroj: www.giphy.com

 

Dúfam, že vám tento článok pomôže naplniť vaše novoročné predsavzatia. A ak ste  v ňom našli pár dobrých rád, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach a možno im tak spoločne pomôžeme. Tak hor sa na plnenie nových predsavzatí!! ?

 

#SlovakBabyBox #NovoročnéPredsavzatia #Chudnutie #ReálnyCieľ #Sporenie #Stravovanie #ZdravýŽivotnýŠtýl

 

Deň, keď prichádza nový život, je špeciálny pre celú rodinu a blízkych.

Objavte Slovak Baby Box a buďte prví, kto obdaruje rodičov originálnym darčekom pre ich bábätko.

Kúp si svoj Baby Box teraz 

Kúpiť Baby Box

Zdieľať článok

Newsletter