Môžeme rozmaznať dieťa láskou?

Môžeme láskou rozmaznať dieťa

„Ani to dieťa nepoložíš?“

„Nebojíš sa, že ho takto rozmaznáš?“

„Nauč ho samostatnosti, kým nie je príliš neskoro!“

 

Áno, toto sú časté otázky či komentáre, ktoré mamy dostávajú od svojho okolia. Zvyknú prísť od príbuzných, iných mamín, či dokonca od lekárov. V podstate týmito otázkami  spochybňujú formu starostlivosti o naše dieťa. Ak ste sa v takejto situácii ocitli aj vy, v tomto článku nájdete odpoveď či bolo ich pochybovanie na mieste.

 

Moja kamarátka Adriana sa mi raz zdôverila, že ju jej manžel často napomína, keď aj pri menšom zaplakaní berie ich dvojmesačného synčeka na ruky. Je to mamičkovský inštinkt, ktorým dáva dieťaťu najavo, že ho vníma. Môže viesť k tomu, že takto svoje dieťa „rozmazná“ a bude sa pýtať na ruky pri každom zamrnčaní až do predškolského veku?

 

Pochybovači verzus veda

 

Vedci majú na tieto inštinkty matiek jednoznačnú odpoveď. Ukázalo sa, že bábätká potrebujú pohladenie a objatie, a to nielen preto, že sú roztomilé a ich vlásky voňajú ako nebo. Je veľa vedecky podložených dôkazov, že objatím dieťa nemôžeme rozmaznať. Práve naopak, držanie detí prispieva k ich zdraviu a celkovému vývinu.

 

Štúdia, ktorá bola zverejnená v rešpektovanom odbornom časopise Pediatrics sledovala predčasne narodené deti a efekt známy ako „skin-to-skin“, resp. „koža na kožu“.

 

Ich sledovanie bolo dlhodobé, to znamená, že neskončilo po pár týždňoch, ale sledovalo skupinu predčasne narodených detí ďalších 20 rokov.  Deti, ktoré mali častý fyzický kontakt so svojimi rodičmi, mali ako mladí dospelí vyššie IQ, väčšiu oblasť šedej kôry v mozgu a dokonca mali aj vyššie mzdy oproti druhej sledovanej skupine. Štúdia dokonca preukázala, že deti zo skupiny s častým fyzickým kontaktom „skin-to-skin“ menej často absentovali v škole, mali nižšiu náchylnosť k hyperaktivite či agresivite v škole.

 

Samozrejme, išlo výhradne o predčasne narodené deti, u ktorých sa predpokladá, že potrebujú špeciálnu starostlivosť a pozornosť svojich rodičov. Našli sme však aj štúdiu so zdravými, donosenými novorodencami z roku 2012. Skupina detí, ktoré mali vo svojich prvých dňoch kontakt „koža na kožu“ u svojich mamičiek, menej často plakali, mali lepšie kardio-respiračné hodnoty a boli častejšie dojčené.

 

Môžeme láskou rozmaznať dieťa

Zdroj: www.pexels.com

 

Ak by niekto potreboval viac dôkazov, že fyzický kontakt a „mojkanie sa“  s vaším drobcom má pre jeho zdravie a vývoj len tie najlepšie účinky, existujú i ďalšie štúdie. V niektorých sa potvrdil priaznivý efekt na prevenciu pred brušnými kolikami či plačom u detí. Dokonca častý fyzický kontakt má priaznivý efekt aj na pravidelné jedenie bábätiek a podporuje laktáciu.

 

Maminy nepotrebujú vedu, stačí keď sa spoľahnú na svoje inštinkty :-). No ak by predsa boli štúdie potrebné, je ich dosť na to, aby presvedčili všetkých pochybujúcich.

 

 

Ďalšie zdroje:

štúdia 1

štúdia 2

 

 

 

 

 

Deň, keď prichádza nový život, je špeciálny pre celú rodinu a blízkych.

Objavte Slovak Baby Box a buďte prví, kto obdaruje rodičov originálnym darčekom pre ich bábätko.

Kúp si svoj Baby Box teraz 

Kúpiť Baby Box

 

 

Ilustračné foto zdroj: www.pixabay.com

Zdieľať článok

Newsletter