Čo robiť, keď vaše dieťa odmieta stravu

Prečo dieťa odmieta stravu

Problematické kŕmenie u menších detí môže zahŕňať vypľúvanie jedla, prehĺtanie s plačom a  krikom, občasné nájdenie si časti rozmixovanej zeleniny v našich vlasoch, až po úplné odmietanie stravy. Niekedy sa neudržíme smiechu, máme chuť nášho drobca nafilmovať so slovami „Raz to budem ukazovať tvojim deťom“.

Niekedy prepadneme zúfalstvu a spoločné kŕmenie nás doženie k zaslzeným očiam – oboch, rodiča i neporiadneho „stravníka“. Ako teda na to? Skôr ako sa dostaneme k možnostiam, ako tieto situácie riešiť, dôležitá rada na úvod. Buďte kľudné. Ak vaše dieťa rastie, dobre prospieva a do Baby Boxu sa už nezmestí, nie je zväčša  dôvod na obavy. 🙂

 

5 najčastejších dôvodov prečo dieťa odmieta stravu

 

1. „Mám ústa zamknuté na dva zámky“

Toto je častá metóda, ktorú na nás naše dieťa skúša. Pri kŕmení sa vrtí, otáča hlavičkou preč od lyžičky, prípadne odsúva celé telo. Ústa zomkne do pomlčky a mamina rýchlo pochopí, že tú chutnú detskú presnídavku či zdravé bio kuriatko bude opäť jesť Rexo.

Čo s tým? U niektorých detí platí, že ich stravovací režim je iný ako náš. Je dôležité, aby sme mu pred kŕmením nedali keksíky či iné „pochutiny“, ktorými sa rýchlo zasýti. Ak sa javí, že je nasýtené a nechce do seba dostať ani hlt, nenúťte ho. Mohlo by si tak zafixovať, že čas kŕmenia je časom bojovania s vami. Tiež je dôležité vyhnúť sa času dňa, kedy je už unavené. Kombinácia prázdneho žalúdka  a únavy môže z kŕmenia urobiť veľmi vyčerpávajúcu a stresujúcu „udalosť“.

Ak  vaše dieťa odmieta jedlo aj napriek tomu, že dodržiavate vyššie uvedené, skonzultujte to so svojou pediatričkou. Pomôže vám vedomosť o tom, ako ona vníma jeho rast a vývoj. Môže ísť len o dočasnú situáciu, kým si dieťa zvykne na režim stravovania. Vyzbrojte sa trpezlivosťou, dieťa nevydrží hladné dlho.

 

monster spaghetti GIF

Zdroj: www.giphy.com

 

2. „Nechcem skúšať nič nové“

Pre dieťa je dôležité, aby bol jeho jedálniček pestrý. Potrebuje vitamíny a minerálne látky dôležité pre jeho rast. Zavádzanie nových potravín je tak samozrejmosťou, no nie vždy drobcom vítané. Ak ste si všimli, že bojujete hlavne vtedy, keď mu podávate novú zeleninku či inú potravinu, skúste ju nabudúce „napodobniť“ ako vyzerá na tanieri k niečomu, čo už spoznáva a chutí mu. Napríklad sladký zemiačik mu naservírujte v rovnakej podobe ako klasický, napríklad vo forme zemiakovej kaše ak ju pozná a má rád. Začnite s menšími porciami. Pri kŕmení je dôležité reagovať aj verbálne a dieťa pochváliť, ak spapá čo mu pripravíte. Buďte trpezlivá, dieťa povzbudzujte a často chváľte.

 

5 najčastejších dôvodov prečo dieťa odmieta stravu

Zdroj: www.pexels.com

 

3. „Som prieberčivý jedák“

 

Častokrát sa rodič posťažuje, že jeho dieťa je veľmi prieberčivé a nezje takmer nič, čo mu pripraví. Niekedy môže byť skutočnou príčinou obdobie prerezávania zúbkov, nastupujúca choroba. Niekedy je príčinou, že dieťa ťažšie toleruje väčšie kúsky jedla, môžete ich teda lepšie rozmixovať napríklad v parnom mixéry. Pri zavádzaní nových jedál je ale dôležité učiť dieťa používať ďasná a prvé zúbky. Inými slovami nezjednodušovať mu žuvanie a hryzenie príliš dlho. Deti sú väčšinou pripravené na tuhšiu stravu medzi 4. a 6. mesiacom. No niektoré s ňou majú problém a počas jedenia sa zdá, že sa hltmi tuhšej stravy dusia. Skúste teda pri zavádzaní tuhšej stravy ponúknuť dieťaťu len menší kúsok. Ak sa však stále zdá, že sa ním dusí, skonzultujte to so svojím detským lekárom, či nie je aj iný dôvod, prečo ju nedokáže prehltnúť.

 

Čo robiť keď dieťa odmieta stravu

Zdroj: www.giphy.com

 

4. „Kŕmim podlahu“

 

Niekedy má rodič pocit, že viac stravy skončí na zemi a v bruchu domáceho zvieratka, než v brušku dieťaťa. To sa zväčša v období okolo 9. mesiaca začne snažiť samo nakŕmiť a často neúspešne. Opäť je dôležité vyzbrojiť sa trpezlivosťou, lebo aj táto snaha zapadá do prirodzeného vývoja drobca. Má veľký význam na jeho ceste k nezávislosti. Aj keď to znamená častejšie vyťahovať mop a vysávač.

 

5 najčastejších dôvodov prečo dieťa odmieta stravu

Zdroj: www.unsplash.com

 

5. „Som alergik“

 

Potravinové alergie môžu byť tiež príčinou prečo pri jedle padajú slzy. 8 % detí sa s nimi stretáva a končí to prejavmi ako je hnačka, výsev, zvracanie, svrbenie pokožky či problémy s dýchaním. Okrem potravinových alergií sa dieťa môže stretnúť aj s potravinovými intoleranciami. Tie na rozdiel od alergií majú dopad na detský tráviaci systém, nie imunitný. Pri alergii aj intolerancii môžu byť veľmi podobné symptómy. Pri alergiách sú spomínané ťažkosti  po zjedení mliečnych výrobkov, sóje, vajec, orechov či morských rýb. Pri intoleranciách môže nastúpiť plynatosť a nadúvanie, hnačka či bolesti bruška.

 

Čo robiť, keď vaše dieťa odmieta stravu

Zdroj: www.pexels.com

 

Máme pre vás ešte pár rád na záver:

 

Mať stravovací režim a držať sa ho

Neponúkať zdravé „sladkosti“, keksíky apod. pred kŕmením (mať ich skôr ako „prvú pomoc“ vonku či v aute medzi jedlami)

Chváliť dieťa pri jedle

Jesť pri dieťati

Byť trpezlivý, nie prehnane prísny či trestajúci

Nepodávať príliš teplé jedlo

Pomôcť môže aj pekný detský riad, ktorý môže malého nepapkáča motivovať motívom obľúbeného zvieratka.

Dieťa neprekrmujte, ak jedlo už odmieta, nenúťte ho „dojesť tanier“

Po nakŕmení strážte jeho pohybové aktivity, aby nedošlo k zvracaniu, event. refluxu

 

 

 

 

Deň, keď prichádza nový život, je špeciálny pre celú rodinu a blízkych.

Objavte Slovak Baby Box a buďte prví, kto obdaruje rodičov originálnym darčekom pre ich bábätko.

Kúp si svoj Baby Box teraz 

Kúpiť Baby Box

 

 

Zdieľať článok

Newsletter