Obľúbené gumené hračky do kúpeľa skrývajú pleseň

plesen v gumenych hrackach

Ak nájdeme pleseň v obľúbenej gumenej kačke nášho drobca, vystraší nás. Nastáva dilema, kde všade ju ešte objavíme a či sme nepozornosťou nemohli dieťaťu nejako poškodiť. Poputuje hračka do koša, aby sa z nej „v druhom“ živote stalo iné gumené zvieratko alebo jej pripravíme kúpeľ z chlóru? Ako postupujete vy?

 

Plesne sú mikroskopické mikroorganizmy, vláknité huby, vytvárané spleťou vlákien, pripomínajúce zamatový povlak alebo vatu. Rozmnožujú sa spórami. Odborníci hovoria, že existujú určité vzťahy medzi prítomnosťou zárodkov mikroskopických húb v prostredí domácností a zdravotným stavom obyvateľov týchto priestorov.

 

Prítomnosť mikrovláknitých húb môže vyvolať najmä ochorenia dýchacích ciest, ale aj kožné alergie, najmä u detí.

 

Plesne potrebujú uhlík v podobe organických zlúčenín – škrobu, cukru, celulózy. Voda v kombinácii s uhlíkom – ktorý je napríklad v detskom mydle, rovná sa pleseň.

 

Hračky do kúpeľa, zvlhčovače, hryzátka pre dojčatá  a dokonca aj odsávačky hlienov môžu byť dobrou živnou pôdou pre plesne. V dnešnom blogu sa chceme zamerať práve na riziko prítomnosti plesní v gumených hračkách.

 

Obľúbené gumené hračky do kúpeľa skrývajú pleseň

Zdroj: www.9coach.com

 

Čas kúpania je pravidelný rituál, ktorý väčšina detí zbožňuje a to práve vďaka tomu, že sa môžu šantiť vo vode so svojimi obľúbenými hračkami. Pre deti platí, že z vane vyjdú čisté a voňavé, pre ich hračky vo vani to však zákonite neplatí. Po pár dňoch vo vlhkom, teplom prostredí sa v ich útrobách začne rozrastať pleseň, čo je nielen nepríjemné, ale hlavne pre deti nebezpečné. Zvlášť keď hlavne tie menšie do svojich hračiek často zahryznú.

 

Obľúbené gumené hračky do kúpeľa skrývajú pleseň

Zdroj: www.giphy.com

 

Vyčistiť hračky, ktoré prichádzajú do kontaktu s vodou zvonka nie je problém. No ako zabezpečiť, aby sa v ich útrobách pleseň nevyskytla, je už náročnejšia úloha.

 

Tipy ako predísť plesni v gumených hračkách

 

1.Ak  máte čas sa gumeným hračkám do kúpeľa po použití trochu viac povenovať, vytraste z nich poriadne vodu a dajte ich vyschnúť na suché miesto. Ak máte napríklad v  kúpeľni radiátor, môžete vrecko s nimi zavesiť naň a počas noci sa tak voda z nich vyparí.

 

Obľúbené gumené hračky do kúpeľa skrývajú pleseň

Zdroj: www.pexels.com

 

2. Ďalšia možnosť je ponoriť gumené hračky cez noc do vedra s vodou, do ktorého vylejete trochu chlóru (odporúča sa ¾ hrnčeka na 4 litre vody), eventuálne octu. Tiež môžete pre ich vyčistenie zvoliť ponorenie do vriacej vody. Následne je potrebné ich nechať poriadne vysušiť, predtým ako ich vrátite „do prevádzky“ :-).

 

Obľúbené gumené hračky do kúpeľa skrývajú pleseň

Zdroj: www.unsplash.com

 

3. Ak má vaše dieťa  obľúbené gumené hračky do kúpeľa a nechce sa s nimi rozlúčiť, môžete ich otvory zalepiť modelárskym lepidlom na plasty či tmelom. Kačky už síce nebudú tak dobre „plávať“, ale zbavíte ich preventívne plesní.

 

Obľúbené gumené hračky do kúpeľa skrývajú pleseň

Zdroj: www.pexels.com

 

4. Na internete sme našli aj video, kde mamičky odporúčajú čistiť gumené hračky čistiacimi šumivými tabletami na zubné protézy 🙂 Čistiace tablety podľa tvrdení výrobcov odstránia nečistoty a baktérie aj z veľmi ťažko prístupných miest zubných náhrad, tak by si mali ľahko poradiť aj s gumeným Nemom ?. Stačí ak do vedra s vodou pridáte 2-3 tablety a zabezpečíte, aby ste vodu z tohto „kúpeľa“ dostali aj do hračiek. 

 

Obľúbené gumené hračky do kúpeľa skrývajú pleseň

Zdroj: www.giphy.com

Bezpečné hračky

5. Alternatíva, ktorá sa nám páči najviac je nahradiť gumené hračky takými, ktoré sú z pevného plastu (pozri video), alebo sa dajú roztvoriť ako napríklad táto super vkladačka. Prípadne sú sofistikované a nemajú dierky, cez ktoré sa dnu dostane nežiaduca voda. Takými sú napríklad kaučukové hračky od Tikiri v podobe milých vodných zvieratiek Ocean Buddies, či dokonca pre milovníkov dinosaurov aj krásni dinokamoši. Určite si s nimi vaše dieťa užije vo vani kopec zábavy. Existujú aj  rôzne  mäkké knižky vhodné do vody, ktoré dokonca pískajú.

 

 

Čistenie gumených hračiek jednou z týchto metód by ste mali robiť pravidelne, ideálne aspoň raz do týždňa. Je pravda, že to vyžaduje venovať tomu extra čas, no úsmev na tvári nášho malého potápača či potápačky s gumenou kačkou v pusinke nám to isto vynahradí ???.

 

 

Deň, keď prichádza nový život, je špeciálny pre celú rodinu a blízkych.

Objavte Slovak Baby Box a buďte prví, kto obdaruje rodičov originálnym darčekom pre ich bábätko.

Kúp si svoj Baby Box teraz 

Kúpiť Baby Box

 

 

Zdieľať článok

Newsletter