Kedy môžem zobrať bábätko do bazéna? Spýtali sme sa pediatra

Kedy s bábätkom do bazéna?

Je tu obdobie letných dovoleniek a horúcich dní.  Baby Box sa mnohým pýta vymeniť za kúpanie v bazéne s bábätkom. Je to pre nás určite skvelá zábava a osvieženie. Veľa mamičiek isto potvrdí, že sa ich deti v bazénoch dobre vyšantia a zvyknú si tak rýchlejšie na vodu okolo nich. Aké sú však odporúčania pre kúpanie sa s bábätkami? Sú pre ne bazény bezpečné?

 

Možno si hovoríte, že bazén, ktorý navštevujete so svojou rodinou je zaručene čistý. No pravdou je, že i tie bazény, ktoré vyzerajú ako keby ich práve napustili vodou a vy ste ich prví  návštevníci môžu byť plné baktérií. Väčšinou sa jedná o baktérie spôsobujúce hnačky, čo je u malých detí riziko, ktoré by ste nechceli vziať na ľahkú váhu.

 

U novorodencov mladších ako 2 mesiace sa naozaj obávame o ich ešte nezrelú imunitu. Preto kúpanie v bazénoch či jazerách určite neodporúčame,“ hovorí skúsená detská lekárka MUDr. Viera Polláková.

 

Kedy s bábätkom do bazéna?

Zdroj: www.pexels.com

 

Pri deťoch je dôležité myslieť na dodržiavanie hygienických pravidiel vo verejných bazénoch. Všetky deti mladšie ako štyri roky by mali mať vo svojej výbave tzv. dvojitý plienkový systém – jednorazové alebo viacnásobne použiteľné plienky na plávanie a na nich plavkové nohavičky z neoprénu, ktoré bábätku dobre priliehajú na nožičkách a brušku.

 

Ak sa teda s bábätkom rozhodnete kúpať v bazéne, skontrolujte predtým teplotu vody. Malé deti do jedného roka ešte nedokážu regulovať svoju telesnú teplotu. Voda, ktorá sa vám bude zdať svieža môže byť pre vaše dieťatko priam ľadová. A ani príliš teplá voda nie je žiaduca.

 

Kedy s bábätkom do bazéna?

Kedy s bábätkom do bazéna?

Zdroj: www.pexels.com

 

„Aby sa vaše dieťa v bazéniku cítilo dobre, voda by mala dosahovať hodnotu cca 32 °C. Teplota nižšia ako 27 °C nie je vhodná ani na krátkodobý pobyt dieťatka vo vode,“ pokračuje MUDr. Polláková.

 

Kedy s bábätkom do bazéna?

Zdroj: www.pexels.com

 

Pri pobyte v bazéne s malými deťmi je potrebné mať na mysli aj nasledovné:

 

  • v bazéne musí byť hygienicky nezávadná voda, ktorá spĺňa prísne kritériá a normy na úpravu bazénovej vody
  • pokiaľ sa chcete s bábätkom kúpať v bazéne, do ktorého majú prístup aj dospelí,  musia pred vstupom do detského bazénu rešpektovať, že sú v ňom malé deti a pred vstupom sa očistiť
  • pred návštevou bazéna si overte, či prevádzkovateľ dbá na pravidelnú dezinfekciu bazénu
  • vo výbave nezabudnite na opaľovací krém, čiapočku s UV filtrom a osušku . Môžete mať  v aute či skrini vždy pripravený ruksak s potrebnou výbavou k bazénu.
  • dodržiavajte „Dozor na dotyk ruky“, čo znamená, že dospelý zostáva v dosahu ruky dieťaťa alebo batoľaťa, vždy keď je dieťa vo vode alebo v blízkosti vody
  • v bazéne vždy svoje dieťa držte a nechoďte s ním do hlbokej vody, aby ste mali vždy pod sebou „pevný základ“.
  • akonáhle sa vaše dieťa naučí chodiť, učte ho, aby pri bazéne nebežalo. Zdôraznite tiež, že nikdy nesmie vstúpiť do vody bez dozoru dospelej osoby.
  • nikdy sa nespoliehajte na nafukovacie hračky (ako sú gumené rukávniky), že zabránia utopeniu. Oblečte svojmu dieťaťu vestu, ktorá v prípade krízovej situácie môže zabrániť najhoršiemu.
  • v čase okolo obeda a pár hodín po ňom zostaňte s dieťaťom mimo slnečných lúčov. Nezabúdajte, že najlepší tieň poskytuje budova. Textílie, z ktorých sú vyrobené napríklad aj slnečníky, slnečné žiarenie prepúšťajú. Dieťa preto pred ním nechránia.

 

Kúpanie v bazéne je pre bábätká skvelá rehabilitácia, pri ktorej si zlepšia koordináciu svojho tela. Naučia sa tiež nemať strach z vody, zabavia sa v nej, vyvinú si orientáciu na hladine i pod ňou. Ako pri všetkom, i tu platí, že pri malých deťoch je potrebné byť obozretným rodičom a myslieť aj na možné riziká a preventívne im predchádzať.

 

 

Ilustračná fotografia: www.pixabay.com

Zdieľať článok

Newsletter