Ako viem, že je dieťatko pripravené na prvé príkrmy?

prvé príkrmy

Dnes je deň “D”. Maličká Emka dovŕšila 5 mesiacov a pani doktorka na poslednej poradni odporučila začať s prechodom na prvé príkrmy. Bio mrkvička je pripravená na pare, rozmixovaná, všetko je nachystané… stolička na kŕmenie, podbradníček, miska aj lyžička a samozrejme foťák na zaznamenanie tohto dôležitého mílnika. Je však pripravená aj Emka?


Nesprávny štart môže pokaziť veľmi veľa. Ak sa prvé lyžičky príkrmu nestretnú so záujmom dieťaťa, rodičia zvyknú znervóznieť. Vyhľadávajú na internete informácie o tom, aké množstvo tuhej stravy by malo dieťatko prijať po týždni, po mesiaci,… príkrm ponúkajú častejšie a intenzívnejšie, dieťa začnú zabávať pri jedení hračkami či rozprávkami a všemožne sa snažia za každú cenu naplniť malé bruško.

 

Nesprávne návyky pri jedení

Dieťa sa tak učí od začiatku nesprávnym stravovacím návykom. Buď sa z kŕmenia stáva nútenie spojené so stresom, pochybnosťami či hnevom rodiča a dieťa si začne spájať jedlo s negatívnymi emóciami. Alebo popri zabávaní hračkami, rozprávkou, odpútavaní pozornosti ani len nevníma, že ho niekto kŕmi a príjem potravy sa stáva celkom pasívnym, bez uvedomovania si chutí, konzistencie, množstva a pocitu nasýtenia, čo môže oveľa neskôr vyvrcholiť poruchami príjmu potravy.

 

3 znaky, že je Vaše dieťatko pripravené

Ako teda zistiť, či je vaše dieťatko na príjem tuhej stravy už pripravené a je pravdepodobné, že sa prikrmovanie u neho stretne s úspechom?
“Treba si všímať isté znaky a riadiť sa individuálnym vývojom dieťaťa. Každé je iné a niektoré schopnosti zvláda rýchlejšie alebo pomalšie. Máme pre vás všeobecný zoznam, ktorý vám okrem vašej intuície pomôže zorientovať sa v čase.

Dieťatko je pripravené na tuhú stravu, keď spozorujete všetky alebo viaceré z nasledujúcich znakov v jeho správaní:

• Držanie hlavy, schopnosť uchopiť predmet a vložiť si ho do úst, prípadne začínajúca schopnosť sedieť.

• Motorický vývoj – strata sacieho reflexu, čo znamená, že keď mu dáte jedlo na pery, jazyk ho hneď nevytlačí von, ale udrží jedlo v ústach. S tým súvisí aj získanie schopnosti prehĺtať tuhú stravu.

• Záujem o jedenie – pozoruje vás pri jedení, naťahuje sa za jedlom. Dieťa si možno ešte neuvedomuje, že to, čo máte v ruke, je na jedenie, ale stačí, keď párkrát ochutná, a pochopí, že to nie je hračka.

 

Kedy teda začať?

Väčšina týchto zručností sa začne prejavovať medzi 4. až 6. mesiacom, takže môžete začať kedykoľvek v tomto období. U nedojčených detí sa odporúča začať vo veku 4 mesiacov, u dojčených najneskôr vo veku 6 mesiacov. Treba si uvedomiť, že nie je potrebné sa niekam ponáhľať. Všetko má svoj správny čas a rovnako to platí aj pre príkrmy. Pokojne teda doprajte vášmu bábätku, nech sa druhý polrok svojho života zoznamuje s jedlom hravou formou a experimentuje s jednotlivými surovinami. Pokiaľ je bábätko stále dojčené alebo na umelom mlieku, prospieva a váš pediater je spokojný s jeho vývojom, tak vám takýto uvoľnenejší prístup ušetrí veľa nervov. Sú bábätká, ktoré sa rozjedia hneď a baštia jednu lyžičku za druhou, iným to zas chvíľu trvá. Skúsme teda rešpektovať ich potreby. 
”1

 

prvé príkrmy

Z knihy Prvé príkrmy pre zdavé brušká

 

1 Vaculíková, A. – Blaho, E. – Ovečková Medveďová, K. Prvé príkrmy. like, s.r.o., 2018. 44s. ISBN 978-80-973185-0-5

Zdieľať článok

Newsletter